Pod pokličkou aneb cesta do pekla anglické kuchyně

10. 12. 2019 9:04:31
Kdybych si měla tipnout, kdo vymyslel mrazák dala bych ruku na to, že to byl Angličan. Nebyl, byl to Skot.

Jsou věci, o kterých si myslíte, že se nedají zmrazit? Chyba! Zmrazit se dá všechno. Aspoň v Anglii.

Má kuchařská kariéra přišla nenápadně, zcela plíživě. Měla jsem po krk turistů, stěžovatelů, a čím dál více času jsem trávila v kuchyni vysvětlováním, jak jídlo má vypadat, a že ten špinavý upatlaný talíř s otiskem kuchtíkova prstu ani tomu nejotravnějšímu turistovi na stůl prostě nedám. Jednoho dne mi šéfkuchař hodil zástěru na hlavu a se slovy „Tak si to zkus sama, když jsi tak chytrá!” odešel a už se nikdy nevrátil. A já na plac už také ne. Stal se ze mě kitchen manager.

Byla jsem spokojeně uklizená z dohledu otravných hostů, celou šichtu poslouchala Míšu Davidů a pracovala jen tehdy, když přišla objednávka. A hlavně – nemusela jsem se usmívat.

V kuchyni bylo dvanáct mrazáků a jedna lednice. Stala jsem se profesionálním ohřívačem. Vládla jsem nad svými šesti mikrovlnkami železnou rukou.

Všechno bylo mražené. Mražené avokádo, mražené máslo, mražené brambory, mražená bramborová kaše, mražený chleba, mražené housky, mražené steaky, mražená rajčata i mražené dorty. Polhreich by si rval vlasy, kdyby nějaké měl.

S heslem, když už to není čerstvé, mělo by to být aspoň horké, jsem ohřívala, až se čoudilo. Zákazník si pak při prvním soustu spálil patro a přišel tak o chuť. Já po třech měsících vyndávání vařicích talířů z mikrovlnky zase o otisky prstů.

Co se nedá ohřát, to se přeci dá osmažit. Neměla jsem sice ani jednu plotýnku, za to tři friťáky. Olej se měl měnit jednou týdně, takže jsme ho měnili každé dva měsíce, kdy už hranolky místo zlaté barvy získávaly temně hnědý nádech a byly víc gumové než křupavé. Obsah na dně friťáku bych vám vidět nepřála.

Co nebylo mražené, nebo smažené, to bylo v prášku. Stačilo přidat teplou vodu. Ohřátou, jak jinak než v mikrovlnce, dyť říkám, že jsem neměla plotýnku, trošku zakvrdlat a šťáva k nedělnímu pečenému masu byla na světě, nebo těstíčko na fish and chips, nebo pepřová omáčka a ta holandská taky. A tak nejčerstvějším pokrmem byla anglická snídaně. Párky sice měli jen patnáct procent masa a míchaná vajíčka byla mražená, omeleta taky, ale pokud vám stačilo volské oko, dostali jste vcelku čerstvý pokrm.

Krom ohřívačky se ze mě stala taky lepička. A protože všechno muselo mít svůj řád, tak se na každý otevřený sáček či kelímek musely lepit takzvané day dots. Samolepky, které říkaly, kdy daná věc prochází a musí se vyhodit, což bez ohledu na produkt a skladování bylo vždy tři dny od otevření. Byl by to vcelku dobrý systém, pokud bych nemusela ve středu jít, strhnout nálepku středa a nalepit sobotu. A takhle se to přelepovalo tak dlouho, dokud se produkt nespotřeboval nebo neshnil.

Hygienu, ale nějaké přelepování nezajímalo. Dokonce je nezajímali všudypřítomné myšky a obří švábi, kteří dle velikosti přilezli až z Černobylu. Koho by taky zajímala nějaká havěť na podlaze, když kuchař nakrájel maso nožem se žlutou rukojetí, a ne s tou červenou. Koho by zajímalo, že kuchař rozmrazil rybu pod horkou vodou, když nezapsal přesný čas dodávky zboží.

A tak až jednou pojedete do Anglie, všimněte si na dveřích hospod a restaurací zelené samolepky s food hygiene rating a vzpomeňte si, že pětka neznamená čerstvost produktů či absenci hmyzu, nýbrž to, že váš kuchař je dobrým úředníkem a správně zapsal teploty mrazáků do systému.

(úryvek z knihy Holka od Big Benu aneb Můj černobílý svět)

Autor: Kristýna Burgerová | úterý 10.12.2019 9:04 | karma článku: 45.52 | přečteno: 11250x

Další články blogera

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

Dostat TEN prstýnek po osmi letech vztahu je jako dostat k osmnáctým narozeninám vysněnou barbínu s ohýbacími koleny.

21.12.2021 v 9:00 | Karma článku: 32.00 | Přečteno: 1329 | Diskuse

Kristýna Burgerová

Jak jsem zatoužila podnikat - zase

Po obhlédnutí pracovního trhu, mě začaly opět jímat podnikatelské choutky. Přemýšlím, že možná než hledat si práci, by bylo lepší obnovit nějaký ten byznys.

27.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 1149 | Diskuse

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

Už dorazila i do Čech. Po dvou měsících zabydlování se v Praze a obhlížení terénu = pospávání na gauči u Netflixu, jsem si řekla, že by bylo celkem fajn si najít práci.

20.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 37.00 | Přečteno: 1932 | Diskuse

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

Myslela jsem si, že neexistuje nic horšího než anglická byrokracie. Myslela jsem si to pouze do té doby, než jsem se přestěhovala zpátky do Čech.

13.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 44.31 | Přečteno: 10375 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.33 | Přečteno: 200 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 12.45 | Přečteno: 1309 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5217

Autorka knihy Holka od Big Benu. Toho času kopající se do zadku na mateřské dovolené, kde v přímém přenosu vzniká druhá kniha Matka z Dejvic, která by měla vyjít v následujícím roce. 

 

Vzhledem k nénaročnému životu prvomatky  se může stát, že se její vydání posune na rok 2038.

 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...