Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování je otázkou peněz, ale i odvahy!

Tu musíte mít pořádnou, pokud se rozhodnete jet na dovolenou po Vánocích, když vypadáte jak prasátko, které si děti přejí vidět na Štědrý den. Více odvahy (a více peněz)musíte mít, pokud cestujete s někým, kdo vlastní etiopský pas

    Prvního ledna s novoroční kocovinou nasedáme do letadla směr Amsterdam, přestupujeme a pokračujeme do Dar Es Salaam. Ekonomickou třídou s KLM, kde je tolik místa na nohy, že cestování s Wizzairem je oproti tomu luxus. Po dvaceti hodinách na cestě vystupujeme na letišti, a to ještě netušíme, jak nás v Salamu budou mít na salámu.

    Rutinní vyplnění víz, příprava padesáti dolarů, bílé pláže a tyrkysový oceán za rohem. Já dostávám víza bez problémů, ale okolo Meby je rušno. Jako obvykle. Údajně měl mít víza už předem. V okamžiku se kolem nás sbíhá několik černochů v uniformách. Radí se a dohadují, přichází další a další. Nepanikařím. Stále si myslím, že to nějak uhrajeme. Vždyť jsme měli vše zjištěné předem, byli jsme na ambasádě, ale tady jen kroutí hlavami, jakože bohužel. Situace se zdá vážná, a tak natahuji moldánky a chystám se omdlívat. Přeci nenechají blondýnku brečet. Nechali. Tlustá černoška mě drapne pod paží, posadí na kovovou lavici a řvi si, jak chceš, ty blondýnko.

Se slovy, že ráno budeme deportováni, za sebou zabouchne dveře.

„Tak co tady takhle sedíš, na co čekáš, jsme v Africe!” vrazím Mebovi do ruky 100 dolarů a pošlu ho dát první a asi i na dlouhou dobu poslední úplatek v životě: „Řekni jí, že jsem těhotná!”

    Meba se vrací i se ženštinou v zádech a dolary v ruce. Ta mě znovu drapne v podpaží a odvádí nás pryč. Super, teď nás zavřou, protože Meba ani neumí podplácet, tsss prej Afričan. Začínám být naštvaná.

Ženština nás zavede do místnosti, která má na jedné straně zamřížované dveře. No, neříkala jsem to? Zavřou nás! Podává mi šátek a ať si jako lehnu, když jsem teda těhotná. Ten šátek strašně smrdí, ale je mi hloupé ho odmítnout.

    Začíná se mi dělat špatně, tak požádám o vodu. Několikrát se ujistím, že to není voda z vodovodu. I když nezalepené víčko svědčí o opaku. Mohu si vybrat, zda mi bude blbě a nebo mi bude blbě. Napiju se, následky se dostaví zanedlouho.I přes neklidný žaludek a smradlavý šátek usínám. Probudím se pokaždé, když zavržou mříže a přijde se na mě někdo podívat. Chodí sem, jak do zoo.

Okolo šesté přichází chlápek v obleku a ptá se, co se stalo. Meba mu vše dopodrobna vysvětluje. Uklidní nás, ať se nestresujeme, že to zařídí. Naděje. Chlápka v obleku už neuvidíme.

     O dvě hodiny později nám uniformovaný letištní příslušník řekne, že pokud najdeme někoho v Tanzánii, kdo se za Mebu zaručí, víza dostane. Naděje. Nastává kolotoč telefonátů a okolo dvanácté přijíždí kravaťák z etiopské ambasády s diplomatickým pasem ochotný se za Mebu zaručit. Už se vidím na pláži, pomalu začínám v kufru hledat plavky a chystám se jít natřít opalovákem na letištní záchodky. Ženština z noci ovšem řekne, že to nestačí, že rozhodnutí není na nich, ale na na imigračním. Nicméně nám také oznámí, že nám přebookovala letenky a že večer v deset odlétáme. Já s platnýma vízama za padesát doláčů. Nikdo se mě nezeptá, jestli si třeba nechci udělat romantickou dovču bez Meby, nějakýho toho černocha bych tady už cestou asi schrastila.

    Přemýšlím, jestli budeme muset platit tu zpáteční letenku a o penězích o které jsme přišli. Vlastně mi ale nic neštve tak, jako fakt, že prošvihneme už druhou zaplacenou dovolenou (první byly Seychely) a že se zase neopálím, že jsem nemusela běžet deset kiláků na Štědrý den, abych byla hubená a že jsem si klidně mohla dát o jedno linecké kolečko navíc. Jak by řekla babička: „Kdybyste seděli doma na prdeli, tak by se vám to nestalo!”

    Jsou dvě hodiny odpoledne, já už nepředstíraně řvu jak hysterka. Nemluvím. Ono taky není o čem a s kým, když kravaťák něco furt etiopsky dohaduje s Mebou. Za chvíli se dozvídám, že se pokouší kontaktovat imigrační, které by mohlo Mebovi vydat víza. Po rozhovoru s armádou úředníků se dozvíme, že víza dostane jedině tehdy, pokud se za ně zaručí sám ambasador. Naděje. Náš kravaťáček kontaktuje ambasadora, ten zavolá na imigrační, kde mu nějakej idiotskej byrokrat řekne, že zavolat by mohl takhle každej a ne opravdu nestačí údaje z diplomatického pasu. Jedině pokud by to bylo písemně. Potřebují razítko, každá žádost přeci musí mít razítko. Ambasador píše email a posílá ho na imigrační. Email? Kde to žijete? Jednadvacáté století drahouškové, jedině psaní, černý na bílým, hezky zabijte pár stromů, vytiskněte to a pošlete poštou! V Africe? Poštou? Než ten dopis přijde naše dovolená skončí. Zase řvu a sundavám si plavky. Naděje chcípne, jak stromeček po Vánocích. Přivézt? Ale samozřejmě, že to můžete přivézt! Naděje chytá sedmý dech. Jenže zavíráme v půl páté. Je deset minut po čtvrté. Naděje se válí na podlaze a divoce koulí očima. Nicméně se nevzdá a pádí si to na imigrační. A pak? Pak volá ambasador z imigračního úřadu a asi za tři minuty před půl pátou Meba dostává víza. Tý podplacený nepodplacený ženský se to nelíbí, ale to už je asi tak jediné, co s tím ona může dělat.

 

K

    V půl osmé opouštíme letiště, poslední trajekt na Zanzibar dávno odjel, ale co, hlavně, že jsme volní. Dobrodružství může začít.

Po našich zkušenostech s cestováním (a to nemluvím o tom, jaké drama se odehrávalo při návratu) jsem se rozhodla otevřít si zážitkovou cestovní kancelář, pokud by někdo toužil po adrenalinové dovolené, neváhejte mě kontaktovat.

 

 

 

 

Autor: Kristýna Burgerová | úterý 26.2.2019 8:31 | karma článku: 28,22 | přečteno: 1892x
  • Další články autora

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

Dostat TEN prstýnek po osmi letech vztahu je jako dostat k osmnáctým narozeninám vysněnou barbínu s ohýbacími koleny.

21.12.2021 v 9:00 | Karma: 32,00 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Jak jsem zatoužila podnikat - zase

Po obhlédnutí pracovního trhu, mě začaly opět jímat podnikatelské choutky. Přemýšlím, že možná než hledat si práci, by bylo lepší obnovit nějaký ten byznys.

27.10.2021 v 9:00 | Karma: 25,91 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

Už dorazila i do Čech. Po dvou měsících zabydlování se v Praze a obhlížení terénu = pospávání na gauči u Netflixu, jsem si řekla, že by bylo celkem fajn si najít práci.

20.10.2021 v 9:00 | Karma: 37,00 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

Myslela jsem si, že neexistuje nic horšího než anglická byrokracie. Myslela jsem si to pouze do té doby, než jsem se přestěhovala zpátky do Čech.

13.10.2021 v 9:00 | Karma: 44,31 | Přečteno: 10379x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Kdo z koho aneb návrat do rodné vlasti

Pětkrát za den mě někdo seřve a dvakrát šlápnu do psího výkalu. Návrat do Čech po 8 letech. Vždyť se toho zase tolik změnit nemohlo nebo ano?

8.10.2021 v 9:00 | Karma: 42,39 | Přečteno: 7093x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5257x
Autorka knihy Holka od Big Benu. Toho času kopající se do zadku na mateřské dovolené, kde v přímém přenosu vzniká druhá kniha Matka z Dejvic, která by měla vyjít v následujícím roce. 

 

Vzhledem k nénaročnému životu prvomatky  se může stát, že se její vydání posune na rok 2038.

 

 

 

Seznam rubrik