Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HV

H79o28n76z34a 27V44r25á42n30a

14. 2. 2018 20:46

... strašně komerční a americkej (není! ... Ale je. Samozřejmě, že svatý Valentýn měl své místo v kalendáři již dlouho, stejně jako spousta jiných svatých a jeho byl oslavován stejně jako spousta jiných svatých (tu více, tu méně, ale spíše méně). Nicméně oslavy do dnešní podoby nastartoval v americe kolem roku 1907 Walter Scott. Byl to výrobce a prodejce vánočních pohlednic a byl na pokraji bankrotu. Při hledání jak z toho ven narazil ve starém křesťanském kalendáři na legendu o sv. Valentýnu a nápad udělat z něj patrona milenců byl na světě. Přesvědčil při prosazování tohoto jeho nového svátku, že nejlepší potvrzení lásky je výměna pohlednic. Nápad se chytil, Scott zbohatl a zvyk se postupně rozšířil po USA a pak i po Evropě (a zbytku světa). Tedy ano. Současná podoba oslavy sv. Valentýna je původem komerční a "americká". Což samozřejmě není důvod k neslavení. Jen pro vysvětlenou.

4 0
možnosti
JR

J94a58r52a 10R27a86n91k

17. 2. 2018 11:41

Svatek se zacal slavit uz ve 14. stoleti:

The day first became associated with romantic love within the circle of Geoffrey Chaucer in the 14th century, when the tradition of courtly love flourished. In 18th-century England, it evolved into an occasion in which lovers expressed their love for each other by presenting flowers, offering confectionery, and sending greeting cards (known as "valentines"). Valentine's Day symbols that are used today include the heart-shaped outline, doves, and the figure of the winged Cupid. Since the 19th century, handwritten valentines have given way to mass-produced greeting cards.[6] In Europe, Saint Valentine's Keys are given to lovers "as a romantic symbol and an invitation to unlock the giver’s heart", as well as to children, in order to ward off epilepsy (called Saint Valentine's Malady

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5257x
Autorka knihy Holka od Big Benu. Toho času kopající se do zadku na mateřské dovolené, kde v přímém přenosu vzniká druhá kniha Matka z Dejvic, která by měla vyjít v následujícím roce. 

 

Vzhledem k nénaročnému životu prvomatky  se může stát, že se její vydání posune na rok 2038.

 

 

 

Seznam rubrik