Servírkou v Londýně

12. 11. 2019 9:07:12
Jsou jen jedni typy hostů – ti otravní. Po letech obsluhování v hospodě, už ani jiní existovat nemohli.

Řekněme si upřímně, nejsem zrovna ten nejlepší člověk do pohostinství. S koutky přirozeně svěšenými ála buldog, nevypadám, že bych zrovna chtěla někoho zvesela obsluhovat. Mou kolegyní byla Slovenka, která na tom byla ještě o jednoho buldoga hůř.

Byly jsme takové děvečky pro všecko – usadit hosty, objednat pití, udělat pití, donést ho ke stolu, vzít objednávku na jídlo, poslat objednávku na jídlo, odnést jídlo ke stolu, jít obsluhovat další stůl. V mezičase se zeptat těch ostatních, co už jedí, zda je vše v pořádku. Odnést talíře, očistit od zbytků jídla, nabídnout dezert/kávu, připravit, přinést, vytisknout účet, zkasírovat a takhle zhruba dvanáct hodin v místě, kde se na stůl čekalo i čtyřicet pět minut. Nepamatuji si, že bych měla čas se dojít vyčůrat nebo něco sníst, pokud nepočítáte ukradené hranolky z talířů cestou z kuchyně.

Ze začátku jsem se snažila usmívat a být příjemná. I když můj úsměv připomínal spíš čivavu, která trpí zácpou. Mívala jsem puchýře na chodidlech a křeče v koutcích. Každou drobnost jsem brala jako osobní útok. Každý extra požadavek byl po zásluze potrestán.

V restauraci byla u vchodu velká tabule a na ní stálo Prosím trpělivě vyčkejte, až vás obsluha usadí, proto si to pravidelně každý rázoval restaurací a vybíral si stůl podle svých představ. Páry si s oblibou sedaly ke stolu pro deset lidí, který byl navíc rezervovaný. Když se jim člověk snažil bez emocí vysvětlit, že zřejmě přehlídli tu áčtyřkovou cedulku s nápisem rezervace, odvětili, že až hosti dorazí, že se přesunou. Pak už nezbývalo nic jiného než jim slušně s vidličkou v ruce vysvětlit, že pokud se nepřemístí ihned, vrazím jim tu vidličku do oka.

O stoly u zdi byla rvačka. Proč? Protože zásuvky! Hned jakmile zastrčili nabíječku a připojili se na pevnou linku, přivolávali si vás otázkou, Jaké je heslo na Wi-Fi? V případě, že wifina z nějakého důvodu nefungovala, načítala se pomalu nebo se k ní nemohli přihlásit, odcházeli. Pokud fungovala, až do placení si nevyměnili ani větu, aby se pak naoko mohli předhánět, kdo zaplatí.

Kromě těchto ajťácký hostů, chodili do restaurace taky turisti. Zcela neškodná skupina, pokud zrovna nenesete čtyři talíře v ruce, tác s pivama vám nebalancuje na temeni a tůrista vás nezatahá za zástěru.

„Můžete nás vyfotit?”

„Jasně strčte mi ten telefon do tlamy a já vás blejsknu.”

Další byli fastfoodáři, to jsou ti, co na vás lusknout už deset minut po objednání a dožadují se svého oběda.

„Darling, jestli chceš mít ten burgříček na stole do tří minut, tak mekáč je o ulici dál.”

Ten jediný důvod, proč se po šichtě, při které jste nachodili přes dvacet kiláků, snažíte stále ještě usmívat, jsou dýška. Netrpělivě očekáváte až si ta dvanáctičlenná italská rodinka, o kterou jste se starali poslední tři hodiny, řekne o účet. Prošedivělý Gambino na vás mrkne, poděkuje, že všechno bylo bravissimo a ujišťuje vás, že je to v pořádku, že si drobné můžete nechat. Při úprku ke kase se dvakrát přerazíte o židli, která vám zrovna stojí v cestě, a to jen proto, abyste zjistili, že vám nechal přesně tři pence, což je necelých devadesát haléřů. S výrazem rozzuřeného buldoga se ženete zpátky a demonstrativně odkládáte pence zpět na stůl.

„To je v pořádku, to je pro vás! “, usměje se znovu Gambino.

„Nene, vy to potřebujete víc!”, řeknete a otočíte se s takovou intenzitou, že ho švihnete culíkem a uraženě odkráčíte. Když se Tutti Frutti Italiano skupinka vrátí druhý den, ignorujete je, jak nejdéle je to možné a pak je posadíte k nejhoršímu stolu a obsluhujete všechny okolo.

Naopak rodinka z Ameriky má první rundu drinků zdarma, protože za jejich dýška z minulého týdne jste mohli jet na čtrnáctidenní exotickou dovolenou.

„Extra rajčátko? Ale zajisté. Okurčičku ne. Hodně majolky, není problém! Křupavou rybičku a steačíček obzvlášťe propečený. Samozřejmě!”, když odcházeli se slzami v očích jsme jim mávali na cestu a doufali, že se zase vrátí.

Ponaučení do života – pokud se chcete dobře najíst, dávejte dýška a nic moc po servírkách nechtějte.

Autor: Kristýna Burgerová | úterý 12.11.2019 9:07 | karma článku: 45.48 | přečteno: 15191x

Další články blogera

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

Dostat TEN prstýnek po osmi letech vztahu je jako dostat k osmnáctým narozeninám vysněnou barbínu s ohýbacími koleny.

21.12.2021 v 9:00 | Karma článku: 32.00 | Přečteno: 1326 | Diskuse

Kristýna Burgerová

Jak jsem zatoužila podnikat - zase

Po obhlédnutí pracovního trhu, mě začaly opět jímat podnikatelské choutky. Přemýšlím, že možná než hledat si práci, by bylo lepší obnovit nějaký ten byznys.

27.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 1148 | Diskuse

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

Už dorazila i do Čech. Po dvou měsících zabydlování se v Praze a obhlížení terénu = pospávání na gauči u Netflixu, jsem si řekla, že by bylo celkem fajn si najít práci.

20.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 37.00 | Přečteno: 1932 | Diskuse

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

Myslela jsem si, že neexistuje nic horšího než anglická byrokracie. Myslela jsem si to pouze do té doby, než jsem se přestěhovala zpátky do Čech.

13.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 44.31 | Přečteno: 10371 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 25.51 | Přečteno: 519 | Diskuse

Vlastík Fürst

S Ním jsem silný

David pokračuje ve své písni. Už v ní stihl Stvořiteli říci vše, co ho trápí. Sdílí se s ním o své obavy z toho, že jeho vojsko bez pomoci shůry prohraje. Strach mu ale nahání i mlčení nebes.

8.3.2024 v 19:10 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 205 | Diskuse

Vít Olmer

Bitva o důchod (humoreska)

Nedávno jsem se dočetl, že nějaká paní měla z vyřizování svého důchodu hlavu jak pátrací balon. Chtěl bych ji utěšit...

8.3.2024 v 19:08 | Karma článku: 43.99 | Přečteno: 8013 | Diskuse

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 23.74 | Přečteno: 409 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5217

Autorka knihy Holka od Big Benu. Toho času kopající se do zadku na mateřské dovolené, kde v přímém přenosu vzniká druhá kniha Matka z Dejvic, která by měla vyjít v následujícím roce. 

 

Vzhledem k nénaročnému životu prvomatky  se může stát, že se její vydání posune na rok 2038.

 

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...