Tradiční anglická hospoda

18. 09. 2019 9:00:00
Není hospoda jako hospoda! Jak se liší ta anglická od té české? Na co se připravit a co vás čeká a nemine kromě smažené ryby s hranolkama, spousty octa, piva bez pěny a nevšímavého personálu?

Tradiční anglické hospůdky bývají fotogenické. Spousta dřevěného obložení, láhve alkoholu vyskládané na policích až po strop, nepřeberné množství piv, personál v uniformách, obrazy na zdech a koberce na podlaze.

Oči vám polezou z důlku a když se vám poštěstí, dokonce si najdete i místo k sezení. Kydnete si za stůl a v duchu si přeříkáte, jak správně říct “One fish and chips, plíííz!”. Nervózně vyhlížíte vnadnou servírku a očekáváte, že se vás přijde zeptat, co to bude. Ta však jen poletuje okolo a moc si vás nevšímá. Typicky česky vás to trošku vytočí, ale pro jistotu zkontrolujete, jestli vám nekouká sláma z bot. Nebojte, nekouká. V Anglii je normální, že se v hospodách většinou neobsluhuje.

Hezky si prolítněte jídelní lístek, najděte si číslo vašeho stolku a šupky dupky objednat na bar. Pití i jídlo.

Pokud nemáte zrovna oxfordskou angličtinu a patříte do skupiny stydlivý Čech, který se bojí, že se ztrapní, není se čeho bát. Jsem si jistá, že Dorota nebo Giovanni, který vás budou obsluhovat za barem jsou maximálně o lekci napřed.

Ne, nikdo vám nepomůže odnést drinky ke stolu, takže to pivo za tři kila s velkou pravděpodobností rozbryndáte po podlaze, protože ho točí až úplně po okraj.

Jako správný tůrista, jste pravděpodobně přišli na fish and chips. Pokud byste přeci jen zatoužii po trošku větší divočině, můžete si dát hranolky, hranolky anebo hranolky. Hranolky se podávají úplně ke všemu. Oprávněně jsou Angličané nejtlustějším národem západní Evropy.

Na jídeláku zpravidla najdete ham, egg and chips a je to přesně to, co název napovídá. Plátek studené šunky, na kterou je kydnutý volské oko a aby to mělo trochu barvy, musí tam fláknout, jak jinak než hrášek.

Pak tady máme tolik oblíbený banger, už vidím, jak si neznalý turista vyhledává spojení ve slovníku a vyjde mu, že dostane petardu, očekává cosi cizokrajného a oni mu přinesou párek s bramborovou kaší zalitý tunou šťávy a samozřejmě, jak pozorný čtenář tuší, hrášek. Někde za Londýnem musí být ohromné plantáže hrášku.

Není zbytí, teď už musíme zabrousit do vysoké gastronomie aneb existují i jídla, která se musí vařit, nejen smažit. Slané koláče. Celkem dobrý nápad, ale zpracování většinou pokulhává. Základní náplní je tradičně steak se šťávou, ledvinky se šťávou nebo kuře a žampiony. Ráda bych řekla, jak to chutná, ale množství té šťávy uvnitř a okolo většinou koláč hodně rozblemtá a jaksi můj žaludek odmítá přijmout něco, co vypadá, jak když už to někdo konzumoval přede mnou. Nicméně pokud jste odvážný, dejte mi vědět, jaký to bylo.

Naštěstí Angličané kolonizovali kde, co a kde koho, a tak některá jídla převzali a s použitím lokálních surovin je nazývají tradičními. Mám na mysli kari. Tikka masala je součástí anglické kuchyně, vždyť přeci kokos a mandle rostou každému Angličanovi na zahradě.

Je libo pudink? Ne, nemám na mysli vanilkovou třesavkovou kejdu s škraloupem navrchu. Pudinkem Angličané nazývají vše, co může být charakterizováno jako dezert. Na dezertním lístku nikdy nesmí chybět fudge cake (čokoládový dort), cheesecake, crumble a bread and butter. Určitě vás zaujali poslední dva, bohužel crumble je jen horké ovoce posypané drobenkou a bread and butter není chleba s máslem nýbrž variace klasické žemlovky.

Jako velkou milovnici všeho uječeného, považuji za nejvíc geniální nápad zákaz vstupu dětem po určité hodině. Zpravidla po deváté už žádné fakáně v hospodě neuvidíte. Čtvrtky, pátky a soboty na vše dohlíží vyhazovači. Poctivě zkontrolují občanku, obsah vaší kabelky a v případě, že byste přišli již v lehce podroušeném stavu, nebudete vpuštěni dovnitř. Nebojte, o nic nepřijdete, protože Angličani zas tak velký pařmeni nejsou, a tak hospody zavírají zpravidla v jedenáct. O víkendu o hodinu později.

Raději si přivstaňte a nenechte si ujít, anglickou snídani, protože nic lepšího na zabití ranní kocoviny neexistuje. Krom neděle, kdy se nesmí servírovat alkohol před dvanáctou, doporučuji spláchnout hezky pivečkem, čaj s mlíkem nechte suchým Angličanům.

Autor: Kristýna Burgerová | středa 18.9.2019 9:00 | karma článku: 45.13 | přečteno: 16218x

Další články blogera

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

Dostat TEN prstýnek po osmi letech vztahu je jako dostat k osmnáctým narozeninám vysněnou barbínu s ohýbacími koleny.

21.12.2021 v 9:00 | Karma článku: 32.00 | Přečteno: 1326 | Diskuse

Kristýna Burgerová

Jak jsem zatoužila podnikat - zase

Po obhlédnutí pracovního trhu, mě začaly opět jímat podnikatelské choutky. Přemýšlím, že možná než hledat si práci, by bylo lepší obnovit nějaký ten byznys.

27.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 1148 | Diskuse

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

Už dorazila i do Čech. Po dvou měsících zabydlování se v Praze a obhlížení terénu = pospávání na gauči u Netflixu, jsem si řekla, že by bylo celkem fajn si najít práci.

20.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 37.00 | Přečteno: 1932 | Diskuse

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

Myslela jsem si, že neexistuje nic horšího než anglická byrokracie. Myslela jsem si to pouze do té doby, než jsem se přestěhovala zpátky do Čech.

13.10.2021 v 9:00 | Karma článku: 44.31 | Přečteno: 10371 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 25.51 | Přečteno: 519 | Diskuse

Vlastík Fürst

S Ním jsem silný

David pokračuje ve své písni. Už v ní stihl Stvořiteli říci vše, co ho trápí. Sdílí se s ním o své obavy z toho, že jeho vojsko bez pomoci shůry prohraje. Strach mu ale nahání i mlčení nebes.

8.3.2024 v 19:10 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 205 | Diskuse

Vít Olmer

Bitva o důchod (humoreska)

Nedávno jsem se dočetl, že nějaká paní měla z vyřizování svého důchodu hlavu jak pátrací balon. Chtěl bych ji utěšit...

8.3.2024 v 19:08 | Karma článku: 43.99 | Přečteno: 8013 | Diskuse

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 23.74 | Přečteno: 409 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5217

Autorka knihy Holka od Big Benu. Toho času kopající se do zadku na mateřské dovolené, kde v přímém přenosu vzniká druhá kniha Matka z Dejvic, která by měla vyjít v následujícím roce. 

 

Vzhledem k nénaročnému životu prvomatky  se může stát, že se její vydání posune na rok 2038.

 

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...