Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tradiční anglické Vánoce

Na stole plápolá první svíčka, z kuchyně voní svařák, na oknech blikají světýlka. Atmoška jak z romatickýho filmu od Pilchrový. Ba ne kecám, neměla jsem čas.

Svíčka neplápolá, adventní věnec nemám, světýlka neblikaj, uklidit jsem nestihla, ale ten svařák teda z kuchyně voní. Přece jen nějaké tradice zachovávám a čemu být víc věrná než pěstování alkoholismu.I když ten svařák v sobě stejnak žádnej alkohol nemá. To je samé koření a skořice.Takže pokud jste na tom stejně jak já, tak nevyšilujte. Odložte prachovku, přestaňte vykrajovat cukroví, usaďte se do křesla s tím nevinným deseti procentním svařáčkema přečtěte si o anglických Vánocích.

Oxford street

Vážně si myslíte, že česká imigrantka žijící s etiopským imigrantem vám bude vyprávět o anglických tradicích? Pokud vás zajímá Christmas day, Boxing day, christmas pudding a fusekle na krbu, který se tam nesuší, ale čekají na naplnění od Father Christmas, tak si to vygooglete. Já vám raději naservíruji anglické Vánoce z mého pohledu. Osobní zkušenost k nezaplacení, takové informace nemá ani tetička Wikipedie.

Jako po celém světě, Vánoce nejprve přichází do obchoďáků. V Anglii je ta výhoda, že se většinou lidi pořádně crcaj s Halloweenem, a tak se vánoční šílenství dostává do regálů “až” na konci října. Když už si každej kretén koupil umělohmotnou dýni nebo keramickou lebku je na čase začít lákat na vánoční dekorace.V listopadu už regulérně jedeme v každém krámě do nekonečna Jingle Bells a All I want for Christmas is you, vážně jsem kdysi tu písničku měla ráda.

V Čechách rozsvěcíme stromy, tady se rozsvěcí světýlka. Moc vánočních stromů tu není. Největší vřava je, když se rozsvěcí Oxford street. Miliony lidí, milion pravidel a nějaká nanicovatá hvězdička z X Factoru po hodině a půl únavného programu odpočítá od deseti do jedné a olalálá, světla svítí. Bez hudby, bez atmosféry. Zažila jsem jednou a příště bych si raději nechala ustřihnout bambuly z vánočního kulicha.

Jedna věc, bez které se v Anglii neobejdete je vánoční svetr. Musíte ho mít. Sobíci, sněhuláci, blikací vánoční stromečky i tučňáci, cokoliv z čeho čiší zima nebo Vánoce. Fantazii se meze nekladou. Během prosince neplatíbez peněz do hospody nelez, ale bez vánočního svetru do hospody nelez. Je to takřka povinná prosincová uniforma.

Teda ty peníze se hodí taky, protože panuje velká snaha vyrejžovat co nejvíc. Dyť je to jen jednou za rok, dyť jsou Vánoce, a tak bez mrknutí oka platíte za malou skleničku tři dny odstátého vlažného svařáku, ve kterém plave nahnilý pomeranč, víc jak 6 liber.

Adventní věnce, vánoční cukroví, kapři, to se tu nenosí. Gastronomickým vrcholem jsou prasátka v županu, tedy párky ve slanině. Tsss, celkem bych chtěla anglickou hospodyňku dělat vosí hnízda, když i párky ve slanině kupují již hotové.

strom

Další kapitola – vánoční stromeček, krom toho, že se dají koupit již nazdobené. Každoročně přichází nějaká nová móda. Letos je největším hitem stromeček, kterého je jen půlka. Původně měl sloužit pro majitele zlobivých koček, ale myslím, že by se dal využít i pro ty co mají doma takový ty slintající, řvoucí, jak se tomu říká, jo už vím – děti. Dělají ho i v zasněžené variantě a stojí asi 3x tolik co normální umělý stromek. Nekup to!

Objednání vánočního nákupu je další velká věc. Nijak jsem se o to nikdy nezajímala, ale každoročně to do mě v supermarketu hustěj, dávaj mi brožurky, ať si zaškrtám, co potřebuju a hlavně, ať nezapomenu na krocana, že pak nebudou.

Faktem je, že krocana jdu koupit vždycky až 24.12 ráno, a to už jsou za půlku, takže když vám nevadí se trošku poprat, pár dloubáků loktem a dvouhodinová fronta u kasy, je lepší si na nákup zajít až na poslední chvíli. Takové vánoční sportování. Jinak je 24., takový obyč normál den. Lidi tráví čas v hospodách, restauracích, řeší poslední dárky.

25. prosince jsou tedy Vánoce. Ten hlavní den a z Londýna se stává město duchů. Nefunguje nic a nikdo. Jediný den v roce, kdy se všechno zastaví. Město je prázdné, na ulicích nejezdí auta, nechodí lidé. Červené autobusy si vzali dovolenou. Nefunguje městská hromadná doprava. Taxíky jsou beznadějně rozebrané a pokud jste si ho neobjednali den předem a jste dítě štěstěny pravděpodobně budete čekat na taxi několik hodin, ale seženete ho. Pokud jste normální český remcal a negativista, máte vánočního sobíka teda smolíka a nikam se nedostanete.

Jednou ze super věcí, kterou si Angličané dávají na stůl na Boží hod jsou crackers. Něco jako velký bonbón, který dvě osoby vezmou každá za jeden konec, škubnou, ozve se crack a vyvalí se na vás nějaká blbost. Crackers se dají koupit od těch nejlevnějších, kde jsou cajky jako obyčejná tužka, hrací kostka až po luxusní a drahé, ale v každé crackers musí být koruna, kterou si dáte na hlavu a jíte v ní slavnostní oběd.

Boxing day, tedy 26. prosince nastává apokalypsa zvaná vánoční výprodeje. některé krámy už otevírají v brzkých ranních hodinách a fronty se tvoří už od půl šesté ráno. Nějak nechápu tu potřebu konzumu, ale kdo ví, třeba jsou chytří a nakupují už na přesrok. Ať žijí tradiční komerční anglické Vánoce a teď šup zpátky uklízet lemry líný.

 

Autor: Kristýna Burgerová | neděle 2.12.2018 18:00 | karma článku: 32,00 | přečteno: 2278x
  • Další články autora

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

Dostat TEN prstýnek po osmi letech vztahu je jako dostat k osmnáctým narozeninám vysněnou barbínu s ohýbacími koleny.

21.12.2021 v 9:00 | Karma: 32,00 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Jak jsem zatoužila podnikat - zase

Po obhlédnutí pracovního trhu, mě začaly opět jímat podnikatelské choutky. Přemýšlím, že možná než hledat si práci, by bylo lepší obnovit nějaký ten byznys.

27.10.2021 v 9:00 | Karma: 25,91 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

Už dorazila i do Čech. Po dvou měsících zabydlování se v Praze a obhlížení terénu = pospávání na gauči u Netflixu, jsem si řekla, že by bylo celkem fajn si najít práci.

20.10.2021 v 9:00 | Karma: 37,00 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

Myslela jsem si, že neexistuje nic horšího než anglická byrokracie. Myslela jsem si to pouze do té doby, než jsem se přestěhovala zpátky do Čech.

13.10.2021 v 9:00 | Karma: 44,31 | Přečteno: 10375x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Kdo z koho aneb návrat do rodné vlasti

Pětkrát za den mě někdo seřve a dvakrát šlápnu do psího výkalu. Návrat do Čech po 8 letech. Vždyť se toho zase tolik změnit nemohlo nebo ano?

8.10.2021 v 9:00 | Karma: 42,39 | Přečteno: 7092x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5257x
Autorka knihy Holka od Big Benu. Toho času kopající se do zadku na mateřské dovolené, kde v přímém přenosu vzniká druhá kniha Matka z Dejvic, která by měla vyjít v následujícím roce. 

 

Vzhledem k nénaročnému životu prvomatky  se může stát, že se její vydání posune na rok 2038.

 

 

 

Seznam rubrik